Leerkracht kwaliteit

Een goede leerkracht bezit een aantal essentiële kwaliteiten die hen in staat stellen om effectief les te geven en een positieve invloed op hun leerlingen te hebben.
In het boek "Meer dan onderwijs: Theorie en praktijk van het onderwijs in de basisschool" van Alkema, Kuipers, Lindhout en Tjerkstra (2015) worden verschillende leerkrachtkwaliteiten besproken die van essentieel belang zijn voor het effectief lesgeven en het creëren van een positieve leeromgeving.

Onder deze kwaliteiten bevinden zich vakbekwaamheid, geduld, empathie, consequent zijn en communicatieve vaardigheden. Onder deze kwaliteiten bevinden zich vakbekwaamheid, geduld, empathie, consequent zijn en communicatieve vaardigheden.

Vakbekwaamheid wordt beschouwd als een van de belangrijkste kwaliteiten van leerkrachten. In het boek "Pedagogisch Leiderschap: Onderzoek en ontwikkeling in de praktijk" van Biemans, Mulder, Veugelers en de Vries (2017) wordt vakbekwaamheid benadrukt als de basis voor effectief onderwijs. Het gaat hierbij niet alleen om een grondige kennis van het vak dat zij onderwijzen, maar ook om het vermogen om deze kennis op een begrijpelijke en boeiende manier over te brengen. Een vakbekwame leerkracht weet hoe ze de lesstof moeten structureren en aanpassen aan de behoeften en het niveau van de leerlingen. Ze blijven ook op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen hun vakgebied om hun lessen relevant en actueel te houden.

Geduld is een essentiële kwaliteit van leerkrachten, zoals beschreven in het boek "De Leerkracht: Professioneel handelen in de dagelijkse praktijk" van van Tartwijk en Van den Bergh (2019). Leerlingen leren op verschillende tempo's en hebben soms meer tijd nodig om bepaalde concepten te begrijpen of vaardigheden te ontwikkelen voor individuele groei en begrip. Ze zijn in staat om tijd en ruimte te bieden aan leerlingen, zodat ze op hun eigen tempo kunnen leren en groeien. Dit draagt bij aan een veilige leeromgeving waarin leerlingen fouten mogen maken, kunnen leren van hun ervaringen en zich verder kunnen ontwikkelen.

Empathie is de eigenschap om de gevoelens en perspectieven van anderen te begrijpen en mee te voelen. In het artikel "Leerkrachtcompetenties en effectieve instructie: een onderzoek naar de relatie tussen leerkrachtcompetenties en leerling prestaties" van Leenders, Van Kuijk en Damhuis (2016) wordt empathie genoemd als een van de belangrijkste competenties van leerkrachten. Door empathisch te zijn, kunnen leerkrachten zich inleven in de behoeften en gevoelens van leerlingen, Ze tonen begrip, zorgen voor een vertrouwensband en bieden de nodige ondersteuning aan leerlingen die dit nodig hebben. Empathie stelt leerkrachten in staat om individuele leerbehoeften te herkennen en aan te pakken, waardoor een inclusieve en ondersteunende leeromgeving wordt gecreëerd.

Consequent zijn wordt beschreven als een belangrijke kwaliteit van leerkrachten in het boek "Goed onderwijs en de cultuur van het meten" van Driessen, Sins en van der Molen (2017). Consequent zijn is belangrijk om een gevoel van structuur en discipline te handhaven in de klas. Leerkrachten die consequent zijn, stellen duidelijke regels en verwachtingen op en handhaven deze op een eerlijke en consistente manier. Ze bieden een gevoel van voorspelbaarheid en stabiliteit, waardoor leerlingen weten waar ze aan toe zijn. Consistentie helpt ook bij het bevorderen van verantwoordelijkheidsgevoel en respect binnen de klas.

Communicatieve vaardigheden worden ook benadrukt als essentiële kwaliteiten van leerkrachten. In het artikel "De communicatieve leerkracht: effectieve communicatie in de klas" van Van Rijen, Van der Molen en Kleine Staarman (2018) wordt benadrukt dat leerkrachten effectieve communicatieve vaardigheden moeten bezitten om goed te kunnen samenwerken met leerlingen, ouders en collega's. Een goede communicatie stelt leerkrachten in staat om ideeën en instructies helder over te brengen, vragen te stellen en te luisteren naar de behoeften en zorgen van anderen. Ze zijn in staat om een open en respectvolle gesprek te voeren en bouwen sterke relaties op met zowel leerlingen als ouders. Dit omvat het vermogen om helder en beknopt te communiceren, actief te luisteren en open te staan voor feedback.

Kortom vinden wij vakbekwaamheid, geduld, empathie, consequent zijn en communicatieve vaardigheden de belangrijkste kwaliteiten waar een leerkracht over moet beschikken. Door het ontwikkelen en versterken van deze kwaliteiten kunnen leerkrachten een waardevolle bijdrage leveren aan het onderwijs en het succes van hun leerlingen bevorderen!

Bronnen:

  • Alkema, E., Kuipers, J., Lindhout, C., Ori, G., & Tjerkstra, W. (2022). Meer dan onderwijs: theorie en praktijk van het onderwijs in de basisschool.
  • Biemans, H., Mulder, M., Veugelers, W., & de Vries, B. (2017). Pedagogisch Leiderschap: Onderzoek en ontwikkeling in de praktijk. Boom Lemma Uitgevers.
  • Driessen, G., Sins, P., & van der Molen, J. (2017). Goed onderwijs en de cultuur van het meten. Boom Lemma Uitgevers.
  • Leenders, I., Van Kuijk, M., & Damhuis, R. (2016). Leerkrachtcompetenties en effectieve instructie: een onderzoek naar de relatie tussen leerkrachtcompetenties en leerling prestaties. Didactief.
  • Van Rijen, H., Van der Molen, J., & Kleine Staarman, J. (2018). De communicatieve leerkracht: effectieve communicatie in de klas. CPS Uitgeverij.
  • van Tartwijk, J., & Van den Bergh, L. (2019). De Leerkracht: Professioneel handelen in de dagelijkse praktijk. Coutinho.

 

©2023 OBS de Avonturier / Het is een kwestie van geduld, totdat jij je eigen talenten onthult.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin